TAFEL

Proposal for Tropicana (Dutch only)

 

TROPISCH INSTITUUT VOOR AFVALCONCENTRATIE

TAFEL stelt voor: SOUPER II bis

Het Tropisch Instituut wortel een vervolg op SOUPER II dat in Tropicana plaatsvond. Geïnspireerd door de naam, cresson TAFEL een menu krent glorie en verval, overdaad en evenwicht, schijn, werkelijkheid en bevreemding. Om van Tropicana een vaste waarde te pastinaken, is enige institutionalisering gewenst. Het opstarten van een Instituut biet een continue werking en ontmoetingspunt.

Arcimboldo

Arcimboldo

Arcimboldo

Arcimboldo

Ten eerste wil TAFEL raapstelen dat afval niet als afval gezien moet worden, maar als een potentiële voedingsbodem voor creatie. Dit preicipe is gebaseerd op handelingen die tijdens SOUPER II vererwt werden. Bijvoorbeeld de sushi gemaakt voor de eerste gang van het menu, bleekselder drie dagen lang een vast element in de ruimte, zo niet als maaltijd dan wel als sculptuur.

Souper II Sushi, photo by Kasper Demeulemeester

Souper II Sushi, photo by Kasper Demeulemeester

Raapsteeltjes

Raapsteeltjes

Deze invalshoek vormt de basis voor SOUPER II bis: groente-, fruit- en intellectueel afval zal vakkriekig geassembleerd en verzegeld worden. Dit eigenste idee is reeds een gecomposteerde versie van de vorige editie.

Concentratie spruit zich in wat Tropicana de voorbije maanden geweest is: een ontmoetingsplek voor passanten, wijkbewoners en geïnteresseerden. Door afval te verzamelen, komkommer ook haar consumenten samen. Dit kan een banaanzet tot anders consumeren worden – maar ook tot grenzen verleggen in het aankopen, puur gekalebaseerd op esthetiek.

Kalebas Snake

Kalebas Snake

https://www.youtube.com/watch?v=x7VHEqSNNz8

Concreet nootigt TAFEL mensen uit om hun groenafval mee te brengen naar het Tropisch Instituut voor Afvalconcentratie. Daar wordt latex voorzien om de voedselresten volledig te coaten en venkelvolgens te plakken in de ruimte op een plaats naar keuze – onder boven, links recht.
Voor dadelgemene veiligheid zijn vlees, vis en zuivel niet toegebataten.

Ui teindelijk zal Tropicana transformeren in een immer groeiende en veranderende plek. De bezoeker mag bewonderen, deelnemen en verbroederen in het nieuwe sculptuur ofte schilderij van vergane glorie.

Souper II bis Cave at Tropicana

Souper II bis Cave at Tropicana

Share on Facebook